Munkavállalói jogaink, azaz hogyan járhatunk el felelősen.

Sajnos napjainkban a “nem kötelező” védőoltás hiú ábrándját kergetve, egyre gyakrabban hallani munkáltatói “kényszerítésekről-fenyegetésekről”. A Civilek A Tisztánlátásért össze állított egy segédanyagot, ami segíthet a felelős jó döntés meghozatalában. Legyen bármilyen nagy is kívülről a nyomás rajtunk, a végső döntést mégis csak nekünk kell meghoznunk, s ennek a felelősségét is nekünk kell vállalnunk.

Óvja munkavállalói egészségét és jogait! Hozzon jó döntést! Járjon el felelősen, hisz jogilag a Ön viseli a felelősséget!

1. NINCS MA MAGYARORSZÁGON OLYAN MUNKAKÖR, AHOL HATÓSÁGILAG KÖTELEZŐ LENNE A SARS-CoV-2 ELLENI VÉDŐOLTÁS!

Az egészségügyi törvény teszi lehetővé, hogy az egészségügyért felelős miniszter védőoltásokat tegyen kötelezővé. Jelenleg azonban egyetlen munkakörben sem tették kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) nem tart nyilván ilyen munkakört.

2. AZ EGÉSZSÉGES MUNKAKÖRNYEZET BIZTOSÍTÁSA NEM INDOKOLJA A MUNKAVÁLLALÓK OLTÁSRA KÉNYSZERÍTÉSÉT!

Jelenleg tisztázatlan, hogy az oltások mennyiben adnak védettséget, illetve a védettség milyen időtartamra szól. Bármilyen egészségügyi védőintézkedés csak részletes kockázatelemzést követően hozható meg.  A munkavállalók és ügyfelek biztonságát elsősorban műszaki megoldásokkal, védőberendezésekkel és egyéni védőfelszereléssel kell biztosítani.  Ezek körét a munkavédelmi törvény és egy égészségvédelmi miniszteri rendelet megfelelően tartalmazza.

3. A MUNKAVÁLLALÓ NEM UTASÍTHATÓ OLTÁSRA VAGY EGÉSZSÉGÜGYI TESZTELÉSRE SZÓBAN!

A munkavállaló személyiségi jogai csak akkor korlátozhatók, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges – kockázatelemzéssel igazolt, műszaki megoldásokkal, védőberendezéssel, vagy egyéni védőfelszereléssel nem biztosítható – és a cél elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

4. A MUNKAVÁLLALÓ MEGTAGADHATJA A MUNKÁLTATÓ OLTÁSRA KÖTELEZŐ UTASÍTÁSÁT!

Az oltások számos mellékhatással járnak, melyek múló vagy maradandó egészségkárosodások. Számos egészségügyi állapot, allergia, érzékenység esetében az oltás nem alkalmazható biztonsággal. A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

5. A MUNKÁLTATÓT UTASÍTÁSÁVAL KAPCSOLATBAN TELJES KÁRFELELŐSSÉG TERHELI!

Az oltások esetleges mellékhatásai kihatnak a munkavállaló rövid vagy hosszútávú munkaképességére, súlyos esetben munkaképtelenséget, vagy halált eredményezhetnek. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak a munkaviszonnyal összefüggésben okozott teljes kárát, elmaradt jövedelmét. A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló hozzátartozójának a károkozással összefüggésben felmerült kárát is.

6. A MUNKÁLTATÓ NEM GYŰJTHET ADATOT A MUNKAVÁLLALÓK OLTOTTSÁGÁRÓL INDOKOLATLANUL. AZ OLTÁSSAL NEM RENDELKEZŐ MUNKAVÁLLALÓKAT NEM SZANKCIONÁLHATJA, BÉRÜKET NEM CSÖKKENTHETI!

A természetes személyek egyedi azonosítását célzó genetikai és biometrikus adatok, az egészségügyi adatok kezelése tilos. A munkavállalók jogait érintő kockázatok származhatnak a személyes adatok kezeléséből, különösen, ha az adatkezelésből hátrányos megkülönböztetés származik. A munka díjazásával kapcsolatban – ide értendő minden közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás – az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani. A jogosulatlan adatkezelés miatt a munkavállaló az adatvédelmi hatósághoz, a hátrányos megkülönböztetés miatt munkaügyi bírósághoz fordulhat.

A jogaiban sértett, egészségében megkárosított, bérben megkülönböztetett munkavállaló munkaügyi bírósághoz fordulhat!

8 thoughts on “Munkavállalói jogaink, azaz hogyan járhatunk el felelősen.

 1. Ezek ellenére hallottam, tapasztaltam, hogy az egészségügyben kötelezték a munkavállalót vagy pl. a gyakorlaton részt venni kívánó ápolót, hogy oltassa be magát. Tanárokat terrorizáltak az igazgatók, olykor a kedves szülők, hogy beoltassák magukat. Ez egy tömegpszichózis! Az egyre kisebb szinten döntő
  döntéshozók jobbak akarnak lenni a főnökeiknél!

 2. Hát igen .Ez megy a kórházakban is! Konkrétan tudom hogy az igazgató szóban közölte mindenkivel, aki nem oltat az megy! Illetve akik nem oltatnak azokkal írásban közlik hogy veszélyesek a betegekre nézve, mert veszélyeztetik az egészségüket, ezért heti háromszori PCR tesztre kötelezik őket!!! Nevetséges egyszerűen!!! Mi ha nem diktatúra ez!!??

 3. Sziasztok

  A filmes világban (színész-statiszta ügynökségek is feltételként szabják az alkalmatlan és hamisítható pcr tesztelést sőt mostmár egyre több az oltási igazolványhoz kötött munkaajánlat!!

  TŰRHETETLEN, NEM SZABAD SEMMILYEN SZINTEN ELFOGADNI EZT AZ ÁLLAPOTOT!!

  Arra kérek mindnyájunkat, hogy az igazságban, erkölcsben és a jobbításban hitünk sose veszítse fényét!

  “Az igazságosság az élethez való hozzáállás. Ami igazságos megtenni, azt meg kell tenni, ami igazságtalan, azt nem szabad megtenni. Elvárt a felelősségvállalás a saját cselekedetedért.”

 4. Sziasztok , a 25 éves lányom most fejezi be az orvosi egyetemet , a rezidensi periódust kellene megkezdje .Egyáltalán van esélye oltatlanul elindulnia , vagy a 6 éves kinlódás hiábavaló volt ? Mit tehet ő egy arrogáns , embertelen intézményigazgató ellenében aki megmondja hogy vagy oltás vagy ne is lássalak ? Még 1 HUF ot se keresett , miből pereljen ? hogyan tudná megvédeni magát ? A valóságban ahogy kinéz ,a törvény ereje mára elhanyagolható , senki se tartja be . Mit mondhatok neki én mint szülő , mit tanácsolhatnék ? Köszönöm

  1. Szerintem ügyvéd kell. Nem tudom hol vannak … Én sikeres dev.hiteles ügyvédet tudok, nagyjából azoknak a dolgoknak vége … MOST lehet egy újabb “nagy durranás” !? Rengeteg ügyféllel.
   Bocsánat, ha az ügyvéd “fejével” gondolkozom … Sok nincstelen és kiszolgáltatott ember vár a segítségre, lehet, hogy lesznek szponzorok !!

   Akinek van ideje, lépjen a cselekvés mezejére !

 5. Üdvözletem! A patkány ki mondta, hogy az ~Eü-ben kötelező oltás akarnak. Mi a teendő, meg oldás? Köszönettel Páli Attila

 6. Szerintem TUDOMÁNYOS VITA SZERVEZÉSE és jogászok is, az Alaptörvényre hivatkozva.

  Csak azt szeretném kérni hogy a “védő” jelző maradhasson le, legalább közöttünk szólva az -oltás elől ! Persze, kifelé sem jó ha így hangzik el, hiszen semmi köze a védelemhez, sőt.

 7. Én átestem a fertőzésen kétszer is pozitív volt a PCR tesztem. Három hét után vérvételre mentem, a leletem 7-es érték volt a rendes védettseg 1,7-től jó. Az első fertőzésem alatt jobban féltem mint amilyen beteg voltam. A sok reklám a Tv, az internet jól működött a félelmem egyre jobban nőtt 10 napig bezárva egyedül amit karanténnak hívnak. Készültem a halálra biztos voltam a sok felvilágosítás után, hogy meg fogok halni. Túléltem D vitamin, lázcsillapító, köhögéscsillapító mézes tea és feküdtem levert voltam.
  Ápoló vagyok kontak voltam teszt kimutatta másodjára is hogy pozitív vagyok két és fél hónap után.
  Amikor nem éreztem hogy beteg vagyok 10 nap karantén.
  Nem ellenkeztem karanténba vonultam.
  Felteszem a kérdést ezek után miért oltassam be magam???
  Miért???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük