Great Barrington Declaration

A nagy Barrington-nyilatkozatot három neves, a közegészségügyben tevékenykedő tudós tette és írta alá 2020. október 4-én az Egyesület Államokban Nagy Barringtonban.

E három tudós

Dr. Martin Kulldorff , a Harvard Egyetem orvosprofesszora , biostatisztikus és epidemiológus, aki jártas a fertőző betegségek felderítésében és megfigyelésében, valamint az oltások biztonságának értékelésében.

Dr. Sunetra Gupta, az Oxfordi Egyetem professzora, az immunológia, az oltóanyag-fejlesztés és a fertőző betegségek matematikai modellezésében jártas epidemiológus

Dr. Jay Bhattacharya, a Stanfordi Egyetem Orvostudományi Karának professzora, orvos, epidemiológus, egészségügyi közgazdász és közegészségügyi szakpolitikai szakértő a lakosság és a fertőző betegségek kapcsolata terén

Az aláírt nyilatkozat, melyet egyszerű állampolgárként, orvosként és tudósként akár Ön is aláírhat és talán jó is, ha aláír, itt olvasható és aláírható. Többek között a következőket írják:

A jelenlegi lezárási politika pusztító hatással van a rövid és hosszú távú közegészségügyre. Az eredmény az alacsonyabb gyermekkori oltási arány, romló szív- és érrendszeri betegségek, kevesebb rákszűrés és romló mentális egészség – ami az elkövetkező években nagyobb mértékű halálozáshoz fog vezetni, amelyben a munkásosztály és a társadalom fiatalabb tagjai lesznek leginkább érintettek. A diákok iskolától távol tartása súlyos igazságtalanság. 

Ezeknek az intézkedéseknek az oltásig történő fenntartása helyrehozhatatlan kárt okoz, és a hátrányos helyzetűeket aránytalanul károsítja.

Szerencsére egyre jobban megértjük a vírust. Tudjuk, hogy a COVID-19 okozta halálozás iránti sebezhetőség több mint ezerszer nagyobb az időseknél és a fogyatékosoknál, mint a fiataloknál. Valójában a gyermekek számára a COVID-19 kevésbé veszélyes, mint sok más ártalom, beleértve az influenzát is. 

Amint az immunitás felépül a lakosságban, csökken a fertőzés kockázata mindenki számára – beleértve a sérülékenyeket is. Tudjuk, hogy minden populáció végül eléri az állomány immunitását – vagyis azt a pontot, amikor az új fertőzések aránya stabil -, és ezt egy vakcina segítheti (de nem függ attól). Célunk tehát a halandóság és a társadalmi károk minimalizálása, amíg el nem érjük az állomány immunitását. 

A legegyüttérzőbb megközelítés, amely kiegyensúlyozza az állomány immunitásának elérésével járó kockázatokat és előnyöket, az az, hogy lehetővé teszi, hogy azok, akiknél a halálos veszély minimális, normális életet kell éljenek, természetes vírus elleni immunitás kialakulását kell biztosítani számukra, miközben ők maguk jobban védik azokat, akiknél a legmagasabbak kockázat. Ezt hívjuk Célzott Védelemnek. 

A kiszolgáltatottak védelme kell a COVID 19-re adott közegészségügyi válasz központi célja. Például az idősek otthonaiban már megszerzett immunitással rendelkező személyzetnek kell tevékenykedni és az immunitással még nem rendelkezők, valamint a látogatók PCR-vizsgálatát jó gyakran elvégezni. A személyzet rotációját minimalizálni kell. Az otthon élő nyugdíjasoknak élelmiszert és más alapvető dolgokat kell házhoz szállítani. Ha lehetséges, a családtagokkal inkább épületen kívül kell találkozniuk. A intézkedések átfogó és részletes felsorolását kell létrehozni, beleértve a több generációs háztartások eljárásrendjét is. 

Azoknak, akik nem veszélyeztetettek, azonnal meg kell engedni, hogy a szokásos módon folytassák az életüket. Az állomány immunitási küszöbének csökkentése érdekében mindenkinek gyakorlnia kell az egyszerű higiéniai intézkedéseket, például a kézmosást és a betegek otthon maradását. Az iskoláknak és az egyetemeknek nyitottaknak kell lenniük a személyes oktatásra. A tanórán kívüli tevékenységeket, például a sportot, folytatni kell. Az alacsony kockázatú fiatal felnőtteknek normálisan kell dolgozniuk, nem pedig otthon. Az éttermeknek és más vállalkozásoknak meg kell nyitniuk. A művészeti, zene-, sport- és egyéb kulturális tevékenységeknek folytatódniuk kell. A nyitott életben a veszélyeztetettebb emberek is részt vehetnek, ha ezt akarják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük