Esettanulmány: A COVID-19 oltás következtében kialakult felső mesenteriális véna trombózis

“A vénás trombózis lehetőségét fel kell térképezni, ha a betegeknél nem sokkal a COVID-19 oltás után hasi fájdalom jelentkezik.”

Tanulmány: https://jmedicalcasereports.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13256-023-04320-2

A COVID-19-re adott világméretű oltási válasz ritka trombotikus szövődményekkel járt, beleértve az itt bemutatott, oltás utáni splanchnicus vénás trombózis esetét.

Egy 80 éves japán férfi hasi fájdalommal jelentkezett kórházunkban hat nappal a COVID-19 hírvivő ribonukleinsav vakcina adagjának beadása után. A hasi komputertomográfia a vékonybél lokalizált ödémáját, a környező zsírszövet fokozott sűrűségét és a vena mesenterica superiorban trombuszt mutatott. A konzervatív, frakcionálatlan heparinnal végzett fekvőbeteg-kezelés megszüntette a trombózist, és a beteg jelenleg ambulánsan szájon át szedhető apixabant kap.

A COVID-19 vakcinázást követően jelentett trombózisos esetek jellemzően vírusvektor-vakcinákhoz kapcsolódtak, mRNS-vakcinák által kiváltott trombózisról kevés jelentés született. A vénás trombózis lehetőségét fel kell fedezni, ha a betegek nem sokkal a COVID-19 vakcinázást követően hasi fájdalommal jelentkeznek.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük