Iskoláinkban lekerülhet a maszk a gyerekekről

A Felelős Szülők és Emberek Közössége nevű társmozgalmunk kitartó megkeresésére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára Dr.Csiki Zoltán levelében erősítette meg, hogy

Amennyiben a védőtávolság közösségi terekben nem tartható be, úgy kizárólag az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban a közösségi terekben (pl. aula, könyvtár, folyosó, stb.) tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése.

A maszkviselésre vonatkozó szabályok meghatározásakor azt is figyelembe kell venni, hogy a maszkviselés hogyan befolyásolja a gyerek tanulását, lelki társadalmi fejlődését….” 

A Felelős Szülők és Emberek Közössége részletes beszámolóját itt és az államtitkár úr teljes válasz levelét itt olvashatják.

Most már csak az a kérdés, hogy azok a pedagógusok, iskolaigazgatók, akik ezen állásfoglalás ellenére a gyerekekre kényszerítik az őket testileg-lelkileg megnyomorító maszkokat, amelyek sem egymást, sem az idős embereket nem védik semmitől, azok mit érdemelnek és mikor vesz rajtuk elégtételt a szülői harag és jogi számonkérés. Sok múlik azon is, hogy ezen információk birtokában a helyzetet tisztán látó szülők, összefognak-e, kezdeményezik-e egy-egy iskolában ennek megfelelő normális gyakorlatra való visszatérést, az értelmetlen – a jogszabályi rendelkezésnél szigorúbb – iskolai szabályok eltörlését.

2 thoughts on “Iskoláinkban lekerülhet a maszk a gyerekekről

 1. Létezik hogy az államtitkár válaszát már blokkolták ?!
  Nem sikerül megnyitni !

 2. Én már írtam is a területünkön illetékes tankerület vezetőjének:
  Tisztelt Igazgató Asszony!

  Alulírott azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy – a mellékelt Dr. Csiki Zoltán helyettes-államtitkár úr levelében foglalt iránymutatások figyelembe vételével – a 134/2016 (VI.10.) Kormányrendelet 2.§ (1) bekezdés a) pontjában foglalt fenntartói hatáskörében vizsgálja felül a fenntartásában lévő általános iskolák diákjaira – különös tekintettel az alsó tagozatos tanulókra -vonatkozó maszkviseléssel kapcsolatos szabályzásokat, utasításokat.
  Az Ön intézményének fenntartásában lévő általános iskolák honlapjain elérhető szabályzatok döntő többségben frissítésre szorulnak. (Néhány iskola szabályzatát példaképpen csatoltam.) A fentebb hivatkozott – EMMI, mint szakminisztérium által – 2020. január 14-én kiadott szakmai állásfoglalás alapján revíziójuk és legalább a maszkviselés tekintetében egységesítésük úgy gondolom joggal elvárható.

  Intézkedését előre is köszönve, tisztelettel:
  Dr. Szabó G. Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük