Esettanulmány: Az agyalapi mirigy gyulladása (hipofízisgyulladás) COVID-19 vakcinázást követően Rathke-hasadékcisztás betegnél

“Következésképpen a COVID-19 vakcinázás közvetlenül vagy közvetve hipofízisgyulladást okozhat.”

A COVID-19 vakcina széles körben történő alkalmazásával pár esetben arról számoltak be, hogy a COVID-19 vakcina endokrin rendellenességeket okozhat.

Egy 59 éves férfi az első COVID-19 vakcinázás után étvágytalansággal jelentkezett, amely a 3. nap után spontán megszűnt. A második COVID-19 vakcinázás után a tünetek, beleértve az étvágytalanságot, hányingert és hányást, újra jelentkeztek és súlyosbodtak, látásromlással együtt. Súlyos hyponatraemiát állapítottak meg nála, és a további vizsgálatok másodlagos mellékvesekéreg-elégtelenséget, másodlagos hypothyreosist és Rathke-hasadékcisztát mutattak ki.

A beteg jól reagált a glükokortikoid- és levotiroxin-pótlásra, és az 1 éves követés során a betegnél hypogonadizmus alakult ki. Feltételezzük, hogy a hipofízisgyulladást valószínűleg a COVID-19 vakcina váltja ki, és a korai felismerés és beavatkozás érdekében beszámolunk a ritka, de súlyos mellékhatásokról.

Tanulmány: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21645515.2023.2297455


2 thoughts on “Esettanulmány: Az agyalapi mirigy gyulladása (hipofízisgyulladás) COVID-19 vakcinázást követően Rathke-hasadékcisztás betegnél

  1. Üdv mindenkinek,
    Esetleg tud valaki valamilyen módszert amivel ezeket az átkozott oltásokat semlegesíteni lehet vagy kilehet esetleg vezetni a szervezetből ?
    Egy segítő választ nagyon megköszönnék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük