Az első randomizált, kontrollált vizsgálat a COVID-19 nagy dózisú D-vitamin terápiával történő kezeléséről

A tanulmány eredményei alapján a nagy dózisú D-vitamin terápia bizonyulhat a súlyosabb állapotú a COVID-19 betegek egyik leghatékonyabb kezelési módjának. A nagy dózisú D-vitamin terápia közel nullára csökkentette a D-vitamin csoport intenzív osztályon történő ápolásának szükségességét.

A vizsgálatot a spanyolországi Córdobában, a Reina Sofía Egyetemi Kórházban hajtották végre.

 • A vizsgálatban 76 COVID-19 fertőzött beteg vett rész és mindegyiküknél képalkotó vizsgálatokkal igazolt tüdőgyulladás is kimutatható volt.
 • A résztvevők átlagéletkora 53 (±10) év volt.
 • Noha ez már nem az ellátás szokásos eleme, minden beteget hidroxi-klorokinnal és azitromicinnel, és szükség esetén széles spektrumú antibiotikummal kezeltek.
 • Az intenzív osztályra való felvételt egy bizottság határozta meg, amely intenzív terápiás szakemberekből, tüdőgyógyászokból, belgyógyászokból és az etikai bizottság tagjaiból állt.
 • A résztvevőket két csoportra osztották. A tesztcsoportba 50, a kontroll csoportba 26 fő került.
 • Mindkét csoport hasonló kiinduló paraméterekkel rendelkezett kor, nem, társbetegségek (tüdő, keringési, vese, diabétesz, immunszuppresszív kezelés alatt állók) tekintetében.
 • Az egyetlen fő különbség, hogy a kontroll csoportban a magas vérnyomás betegség előfordulása magasabb volt a teszt csoportéhoz képest (57.69% vs. 24.19%).
 • A tesztcsoport résztvevői A D-vitamin egy aktív metabolitját, Calcifediolt (más néven Calcidiol) kapták, ami 3,2 x hatékonyabban és gyorsabban képes megemelni a szervezet D-vitamin szintjét mint a D3-vitamin. További előnye, hogy jobb a bélrendszerből történő felszívódása, illetve a D3-vitaminnal szemben ezt a formát már nem kell a májnak átalakítania.
 • A tesztcsoportban beadott dózis az első napon 0,532 mg, majd a harmadik és hetedik napokon 0.266 mg Calcifediol volt. Ezek az adagok átszámítva 106,400 NE és 53,200 NE D3-vitamin dózisoknak felelnek meg (1 mcg 25(OH)D = 200 NE D3-vitamin).

A vizsgálat eredményei:

 • A kontroll csoport 50 százaléka szorult intenzív ellátásra, közülük ketten elhunytak.
 • A D-vitamin kezelésben részesülő csoport közül csupán 1 ember, a csoport 2 százaléka került az intenzív osztályra és a csoportban nem történt halálozás.

EZ ÓRIÁSI EREDMÉNY, hiszen a D-vitamin terápia 50%-ról 2%-ra csökkentette az intenzív osztályra kerülés esélyét!

Mely hatásmechanizmusok révén segíthet a D-vitamin a COVID-19 betegség esetében?

 • Csökkenti az akut respirációs distressz szindróma (ARDS) kialakulásának esélyét.
 • Csökkenti a bradykinin vihar kialakulásának esélyét.
 • Csökkenti a citokin / kemonik vihar kialaulásának esélyét.
 • Csökkenti a gyulladáskeltő és -fokozó anyagok szintjét (IL-6).
 • Szabályozza a renin-angiotenzin-rendszer működését.
 • Szabályozza a neutrofil aktivitást.
 • Fenntartja a tüdő hámgát integritását.
 • Támogatja a tüdő hámsejtjeinek regenerációját.
 • Csökkenti a fokozott koagulációt.

Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy küldje el a tanulmányt orvosoknak, egészségügyi szakembereknek mert ez a filléres szer életeket menthet!

D-vitamint mindenkinek napi szinten ajánlott szednie, mert a betegség kialakulásának és annak súlyosabbra fordulásának az esélyeit is hatékonyan képes csökkenteni.

D-vitamin hiány esetében legalább 3 hónapig 10,000 NE, szinten tartásra pedig naponta 5,000 NE dózis szedése javasolt.

A D-vitamin megfelelő hasznosulásához pedig magnézium szedése is szükséges:

Források:

1.) Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764

2.) The First Clinical Trial to Support Vitamin D Therapy For Covid-19:
https://medium.com/@shinjieyong/the-first-clinical-trial-to-support-vitamin-d-therapy-for-covid-19-906a9d907468

3.) Finally Confirmed! Vitamin D Nearly Abolishes ICU Risk in COVID-19:
https://chrismasterjohnphd.com/covid-19/finally-confirmed-vitamin-d-nearly-abolishes-icu-risk-in-covid-19

4.) Vitamin D Treatment for COVID-19 Patients Nearly Erased Need for ICU Admission:
https://www.grassrootshealth.net/blog/vitamin-d-treatment-covid-19-patients-nearly-erased-need-icu-admission/

5.) Dr. John Campbell – Vitamin D, First clinical trial:
https://youtu.be/V8Ks9fUh2k8

6.) A mechanistic model and therapeutic interventions for COVID-19 involving a RAS-mediated bradykinin storm:
https://elifesciences.org/articles/59177

7.) Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770157

8.) Vitamin D and Coronavirus:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7301098/

9.) Vitamin D and Inflammation: Potential Implications for Severity of Covid-19:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32603576/

10.) Vitamin D Supplementation in Influenza and COVID-19 Infections Comment on: “Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths:
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1626

11.) Evidence Supports a Causal Role for Vitamin D Status in COVID-19 Outcomes:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.01.20087965v3

12.) Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients:
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2757

13.) SARS-CoV-2 positivity rates associated with circulating 25-hydroxyvitamin D levels:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239252

14 thoughts on “Az első randomizált, kontrollált vizsgálat a COVID-19 nagy dózisú D-vitamin terápiával történő kezeléséről

 1. Köszönjük!
  Mi most állunk át Dr Lenkei úr vitaminjaira, köztük viszont csak maximum 4000NE d vitamint tudunk rendelni, esetleg magasabb dózisú készitményt lehet valahol találni?

  1. Mi a GAL-oskat szedjük amelyek talán jobbak is (D3+K2 vitamin), s tetszés szerint adagolhatóak. 1 csepp = 1000 NE D3 Pipetta van benne amivel kényelmesen kimérhető szájba a kívánt adag, s létezik sima D3 is ami jóval olcsóbb: https://www.gal.hu/termekek

   A nagyobb bioboltokban kaphatóak és több online áruházban is.

  2. Még valami lemaradt, ha már D-vitamin akkor amire Dr. Lenkei is sokszor szokott hivatkozni:

   Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében (Orvosi hetilap, 2012/153.): http://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4215/oh.2012.29410.pdf

   Idézet a 19. oldalról:

   “A D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése, a rendelkezésre álló adatok alapján, a csípőtáji törések számát 26%-kal, az 1-es típusú diabetes előfordulását 78%-kal, az összes daganat gyakoriságát 35%-kal, az influenzás megbetegedések számát 90%-kal csökkentené. Ez a teljes mortalitást 7–10%-kal mérsékelné, és az átlagélettartam két–három évvel nőne [215]. Ezeket az adatokat Magyarországra vetítve azt jelenti, hogy a teljes populáció D-vitaminpótlásának 15 milliárd forintos költségével szemben az  egészségügyi kiadások 250 milliárd forinttal csökkennének.”

   Ezek szerint évente (!) 8-13.000 fő (!) hal meg úgy hogy az MEGELŐZHETŐ lenne mindössze 15 Mrd forintból ha lenne rá politikai akarat. Dr. Merkely Béla is ott az aláírók között. 2012-es tanulmány.

 2. A számok még mindig makacs dolgok. Magyarország összhalálozási adatai az adott év első 11 hetében:

  2019. – 33 339 fő (Nem volt pándémia.)
  2021. – 33 135 fő (Pándémia van, persze csak virtuálisan.)

  A fenti adatokból világosan látható, hogy továbbra sincs túlhalálozással járó megbetegedés kicsiny országunkban.

  Forrás KSH:
  https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0065.html

 3. Nem csak a Mg, hanem a K2-vitamin is FONTOS D3-vitaminszedés esetén:
  “…Pár éve ugyanis új elemzések arra világítottak rá, hogy a mértéktelen kalciumpótlás, akár D-vitaminnal, akár anélkül, alig-alig javít a csontritkuláson, viszont 20-25%-al növeli a kardiovaszkuláris halálozást. Mert mit is csinál a D-vitamin? Aktívan segíti a kalcium felszívódását. És mi lesz utána? Hát a kalcium egy ideig kering a vérben, aztán lerakódik az érfalra.

  Vagy tíz éve tudjuk, de csak az utóbbi pár évben vált bizonyítottá, hogy a kalcium csontba épüléséhez az szükséges, hogy a K2-vitamin aktiváljon egy fehérjét, amely megragadja a kalciumot és a csonthoz szállítja. A K2-vitaminról évtizedekig azt hitték, a K1-vitamin selejtes változata, hiszen a véralvadásban nemigen vesz részt. Mostanáig mindenki a D-vitaminon lovagolt, de ő csak a puzzle egy darabja. A K2-vitamin lassan és észrevétlenül kikopott az étrendünkből, ennek egyik látványos jele a 20. század során megnövekedett törési arány, de van egy még látványosabb: a fogszabályozott gyerekek egyre növekvő száma. A magzati K2-vitaminhiány miatt ugyanis az állkapcsok alulfejlettek maradnak, s a csontfogak aztán nem férnek el benne, s kitologatják egymást jobbra-balra. ”
  (forrás: https://www.tenyek-tevhitek.hu/ca-tol_a_k2-ig.htm)

 4. Hasonlóan vélekedik a D-vitamin fontosságáról Dr. Ryan Cole, Idaho állam egyik legnagyobb független laboratóriumának, a Cole Diagnostics vezérigazgatója és orvosi igazgatója. Elmondása szerint a koronavírusok 6-9 hónapos életciklust követnek (pl. SARS-1, MERS). Határozottan állítja, hogy a D-vitamin megfelelő szintje elengedhetetlen a koronavírusok elleni küzdelemben. Nincs olyan, hogy influenza és hideg évszak, csak alacsony D-vitamin szezon. A világ összes kormánya illegálisan alkalmazza a vakcinákat, hisz vannak olyan terápiák, melyek hatékonyak a COVID-betegek kezelésében. Ilyen a D-vitamin alkalmazása is. (Vagy a Ivermectin, amit Mo.-on már csak állatorvos írhat fel.)
  (Forrás: https://tapnewswire.com/2021/04/medical-doctor-and-director-of-diagnostics-laboratory-presents-cures-for-covid-and-exposes-dangers-of-covid-vaccines/) Dr. Cole teljes előadását már törölték!

 5. Vajon kórházainkban, szociális otthonainkban ellátják-e az ápoltakat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egyéb gyógyhatású természetes anyaggal? Vajon hány embernek kellett meghalnia mostanáig amiatt, hogy terápiás protokollok nem írnak elő ilyesmit?
  Már éppen egy éve írta meg dr.J. Mercola amerikai orvos, hogy miként fogadták el az USA-ban a D és C vitaminok terápiás alkalmazását, milyen előzményekkel és milyen eredményekkel:
  Vitamins C and D Finally Adopted as Coronavirus Treatment
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/04/07/coronavirus-treatment.aspx?cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1HL&cid=20200407Z2&et_cid=DM501437&et_rid=845507422
  A D vitaminnal kapcsolatosan éppen az “orvosok a tisztánlátásért” tették közzé azt a hazai orvosi konszenzust weboldalukon, mely elismeri ennek az anyagnak rendkívül szerteágazó előnyeit az emberi egészség megőrzése szempontjából.
  “Napfény vitamin” címmel évekkel ezelőtt könyv jelent meg ebben a témakörben.
  Ha mindezek ellenére sem profilaktikusan, sem terápiásan nem alkalmazzák az egészségügyben az említett vitaminokat (és egyebeket), miközben állítólag nagy számban szedi áldozatait egy vírusjárvány, akkor ezt a körülményt csak foglalkozás körében szándékosan elkövetett bűncselekménynek lehet minősíteni.

 6. Ne felejtsük el a jó öreg C-vitamint sem. Kombinálva retard tablettában napi 1x: 1500mg C+3000NE D RETARD. Ez véd engem évek óta.
  Manapság már, orvosi körökben főleg, dekadens dolog az immunrendszert említeni első vonalbeli védekezésnek. nyilván ezt kell szétkotorni, és függővé válni a kutyulékoktól.

 7. Kiegészítés Szabó G. Dénes bejegyzéséhez:

  Elhunytak száma több év első 9 hetében:

  2020.01.04.-202103.07.: 26.165
  2019.12.30..-2020.03.01.: 24.050
  2018.12.31.-2019.03.03.: 27893
  2018.01.01.-2018.03.04.: 25470
  2017.01.02.-2017.03.05.: 28.910
  2016.01.04.-2016.03.06.: 23.364
  2014.12.29.-2015.03.01.: 27.876

  Elég beszédes

  1. egy annyit fűznék hozzá, hogy a VALÓS adat 2021,01,04-03,07 között, tehát az idei qrva nagy pandemiás év első 9 hetére:
   25012. Ez úgy jött ki, hogy az azonnal feltöltött hét adatait adtam össze. Ezeket már nem találod meg, én letöltöttem és megvannak, már december óta, mert feltűnt, hogy minden egyes aktualizálásnál felfele hazudják az adatokat.

   Tehát az eredetihez képest máris 1153-al hazudtak többet ahhoz képest, mint amit eredetileg feltöltöttek.
   És ez még mindig nagyon kevés haláleset, úgyhogy még többet fognak felfele hazudni. Ezt tették egész ősszel, azért töltöm le mindig az aktuális táblázatot, és összehasonlítom a frissítéskor.

 8. Köszönettel veszem az információt. Annyit tudnék hozzátenni, hogy egyik műtétre váró betegünk számára a rutin laborvizsgálat mellett háziorvosa kért D-vitamin szintet. Az alsó határérték (30 és 60 ng/mL) alatti értéket (18 ng/mL) nyertek egy életerős középkorú férfinél így a tél végén. Covidos betegeinknél magunk is adjuk (bár főnököm szerint egyedül a szteroid terápia hatékonysága igazolt ?!).

 9. A megelőzésben is nagy segítség. Mi évek óta 8000NE/nap D vitamint, (plusz K2, plusz Magnézium) szedünk. Múlt hónapban elmentünk ellenanyag tesztre, kiderült mindkettőnknek van ellenanyag a vérében, tehát átestünk a fertőzésen, tünetek nélkül.

 10. Sok vitamin mellett napi 10.000NE D vitamint is szedünk a férjemmel, amikor elkaptuk a Covidot felemeltük a dózist 50.000NE-re, így 3 nap alatt átment rajtunk szövődmény nélkül a betegség. Én csak a vitaminokban hiszek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük