Tanácsok oltásra kötelezett egészségügyi foglalkoztatottaknak

1. A koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet (továbbiakban „Rendelet”) 1.§ (3) bekezdés szerint az egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2021. szeptember 15. napjáig köteles a rendelet (1)-(2) bekezdés szerinti egészségügyi foglalkoztatott felvenni.

Amennyiben a rendeletben előírt határidő még nem telt el, úgy a Rendelet 1.§ (6) bekezdés szerinti felhívásnak – tehát a munkáltató felhívásának a védőoltás felvételének igazolására – nincs helye. A rendelet 1.§ (6) szerinti felhívás egyebekben 2021. szeptember 15. után sem kötelező a munkáltatóna, csupán a lehetőség adott.

2. A Rendelet bármely nyilatkozati kötelezettséget, vagy tájékoztatást az egészségügyi foglalkoztatott részére 2021. szeptember 15. előtt nem írt elő, így a foglalkoztatott nem köteles oltási hajlandóságáról sem szóban, sem írásban nyilatkozni.

3. Az a foglalkoztatott, akinél 2021. szeptember 15. előtt betegség miatti keresőképtelenség lépett fel, vagy egyéb okból keresőképtelen a Rendelet alapján a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség teljesítés alóli mentesülés megszűnését követő harminc napon belül köteles egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát felvenni. Az ilyen foglalkoztatottakra tehát nem vonatkozik a 2021. szeptember 15. dátum, hanem a keresőképtelenség megszűnését követő 30. nap lesz a határidő. A munkaadó részükre csak ezt követően küldhet igazolási felszólítást. (Mt. 55.§ (1); Rendelet 1.§ (13))

4. Bármely munkavállalónak lehetősége van a munkaadó jognyilatkozatának írásba foglalását és postai úton történő megküldését kérni. A munkaadó az írásba foglalást nem tagadhatja meg. Amennyiben a munkáltató a postai megküldéstől elzárkózik, és ezt a – a munkavállaló kérésére – a munkavállalóval írásban közölte, úgy a személyes átvétel megtagadása esetén a munkavállaló a jognyilatkozatát kézbesítettnek tekintheti. Nem tagadható meg a postai kézbesítés a rendelkezésre állástól mentesült munkavállalótól.

5. Amennyiben a munkáltatóval való kommunikáció nehézkes, vagy kizárólag szóbeli, esetleg nem dokumentált fontos lehet írásban észrevételt/kérést megfogalmazni. Sablon levelünkkel segítünk.

6. Amennyiben Önök is úgy gondolják, hogy a Rendelet alapvető jogaikat sérti forduljanak alkotmánybírósághoz.

https://orvosokatisztanlatasert.hu/tisztelt-oltasra-kotelezett-egeszsegugyi-foglalkoztatott/

A tájékozódás és körültekintés mellett vegye igénybe munkaügyi szakjogász segítségét!

2 thoughts on “Tanácsok oltásra kötelezett egészségügyi foglalkoztatottaknak

  1. Kérem szépen. Tudomásom szerint jelenleg az összes covid-19 vakcina kisérleti vakcina státuszt képvisel. A védőoltás státusz az teljesen más. Erre szíveskedjenek koncentrálni! Szerintem a védőoltást kevesen tagadnák meg. De a kisérleti vakcina beadása /ami miatt többen meghaltak már/ kötelezővé tétele, felfogható úgy is, mint szándékos emberölési kísérlet!!! Erre mit lép a jog?

  2. Ez nagyszerü. Köszönjük szépen. A végtelenül sok segitséget. És van még egy dolog. A Rendeletben kiadott utasitások csak ajánlások, nem kötelezö a betartásuk. A törvényekben hozott utasitások betartandóak. Én igy tanultam annó.
    Köszönöm szépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük