Karikó és Weissmann egy olyan “találmányért” kaptak Nobel-díjat, ami a természetben is előfordul?

Egy érdekes poszt Tobias Ulbrich német ügyvédtől.

Nem szó szerint fordítom le, hanem megpróbálom úgy összefoglalni, hogy a lehető legérthetőbb legyen. (Aki nem jártas a témában, az lehet, hogy így sem fogja érteni.

A poszt témája, hogy Karikó és Weissmann egy olyan “találmányért” (N1-metil-pszeudouridin) kapták a Nobel-díjat, ami tulajdonképpen a természetben is előfordul. Vagyis nem ők találták fel, hanem csupán “lemásolták” ezt a molekulát és új molekulaként “eladták”.

Az “új” molekulát, az N1-metil-pszeudouridint már 1978-ban felfedezték a 18SrRNS-molekulában és 2018-ban pedig a tRNS-ben. Szóval a molekula nem új és megtalálható az emberi testben.

(Az RNS-ek a következő bázisokból épülnek fel: adenin, guanin, citozin és uracil)
A Pfizer/Biontech és a Moderna gyógyszercégek gyártási technológiája a módosított mRNS létrehozására azon alapul, hogy uracil helyett N1-metil-pszeudouridint használnak.Ezt a technológiát a Moderna szabadalmaztatta (http://www.patentbuddy.com/Patent/10898574) és be is perelte a Pfizer/Biontechet, ugyanis szerintük a Pfizer/Biontech jogtalanul alkalmazta a technológiát.

A Moderna azt állítja a periratban, hogy az ő tudósaik fedezték fel azt, hogy azok a módosított mRNS-ek, melyekben az uracilt N1-metil-pszeudouridinnel helyettesítik, jobb fehérjetermelést eredményeznek, mint az egyéb módosított mRNS-ek. És állításuk szerint azt is ők fedezték fel, hogy ezeknek a módosított mRNS-eknek a sejtekbe való eljutása sokkal hatékonyabb, ha lipid-nanorészecske-burokba csomagolják őket.

A szabadalmi kérelmet egyébként Antonin de Fougerolles és Syda M. Elbashir tudósok nyújtották be 2011. március 31-én a szabadalmat pedig csak hosszas viták után, 2021. január 26-án kapták meg.

Tobias Ulbrich kérdései a perirat elolvasása után:

  • Miért Karikó és Weissmann kapták a Nobel-díjat, amikor a szabadalmi jog szerint teljesen más kutatók igényelték, majd kapták meg a szabadalmat?
  • Hogy lehet szabadalmaztatható egy olyan nukleotid, ami a természetben is előfordul?
  • Miért nem tiltakozott Karikó és Weissmann a szabadalom ellen? Vagy tényleg nem is ők voltak a technológia ötletgazdái?

De van egy még érdekesebb dolog:
Tehát, a Moderna és a Biontech egyaránt N1-metil-pszeudouridineket használ. Tudják, hogy hogyan építsék be az mRNS-be és azt is tudják, hogy mi célból teszik ezt. A lipidburokban az mRNS aztán a sejtekbe szállítódik és ott a gyártók szerint lebomlik.

A sejtbiológiai ismeretek alapján azonban a sejtek újrahasznosítják ezeket a lebomlott alkotórészeket és újabb RNS-eket építenek fel belőlük. A kérdés tehát, hogy mi lesz a rengeteg, sejtekbe juttatott N1-metil-pszeudouridinnel? Hogyan fog kiürülni a szervezetből és milyen folyamatok zajlanak le előtte?

És itt jön a legjobb: A Pfizer/Biontech és a Moderna nem tudják, hogy hogyan ürül ki a N1-metil-pszeudouridin a sejtekből.
Egy ausztrál szenátusi meghallgatáson a Pfizer elismerte Rennick szenátor előtt, hogy nem végeztek semmilyen vizsgálatot az N1-metilpszeudouridin lebomlására vagy sejtekben maradására vonatkozóan. (https://www.aph.gov.au/News_and_Events/Watch_Read_Listen/ParlView/video/1585181)
Aztán a Moderna is bevallotta, hogy ezt nem tudják megmondani, ezt még meg kell vizsgálniuk.

Szóval ma már mindenki tudja, hogy hogyan kerül a sejtekbe az ünnepelt N1-metilpszeudouridin modRNS. De ami ezután következik… azt nem tudja senki.
Ez nem lehet! Nobel-díjat kapni azért, mert valaki elmondja hogyan jut be az N1-metilpszeudouridin a sejtekbe És ki mondja el, hogy mi történik vele azután és hogyan ürül ki onnan


Biró Éva

One thought on “Karikó és Weissmann egy olyan “találmányért” kaptak Nobel-díjat, ami a természetben is előfordul?

  1. Zsidó mondta a Zsidókról,hogy a találmányokat ők ellopják és úgy tüntetik fel min saját találmányt…más,hogy akiből akarnak,abból csinálnak “sztárt” és a mai világ tényei is ezt bizonyítják.Ha végigolvasod a “Ción Bölcseinek jegyzőkönyvei”t,abból mindent megértesz,ami a világban történik…!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük