Bostoni Egyetem orvosa: A D-vitamin 54%-al segíthet csökkenteni a koronavírus kockázatát

A napsütés vitamin könnyen megtalálható és viszonylag olcsó.

Hagyd abba a várakozást egy csodaszerre: A Bostoni Egyetem egyik orvosa szerint elegendő mennyiségű D-vitamin 54% -kal csökkentheti a koronavírus elkapásának kockázatát.

“Az emberek keresik a varázslatos gyógyszert vagy várják az oltást és nem gondolnak egy sokkal egyszerűbb dologra.” – mondta Dr. Michael Holick, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának orvostudományi, fiziológiai és biofizikai professzora.

Holick és munkatársai a Quest Diagnostics-ból több mint 190 000 amerikai vérmintáját tanulmányozták 50 államból és megállapították, hogy 54%-al magasabb a COVID pozitivitás azoknál, akik D-vitamin hiányban szenvednek, mint azoknál, akiknél a vérben megfelelő a D-vitamin szintje.

A D-vitamin szintjének növekedésével a koronavírus elkapásának kockázata tovább csökkent – derül ki a Public Library of Science One által publikált folyóiratban megjelent tanulmányból.

“Minél magasabb volt a D-vitamin szint, annál alacsonyabb volt a kockázat” – mondta Holick.

Sok ember azért D vitamin hiányos, mert csak kis mennyiségben van jelen az ételben – mondta Holick. A legtöbb D vitamin a napsütés miatt termelődik, és ezt sokan nélkülözik, főleg a téli hónapokban.

De a napsütés vitamint könnyű megtalálni és viszonylag olcsó az üzletekben, és a D vitamin tabletták szedése nem jelent kockázatot. “Teljesen biztonságos” mondta Holick.

“Sokak szerint az évtized tápanyagának számít” – mondta Holick.

A COVID-19 pozitivitás szorosan összefügg a vér D-vitamin szintjével, ez a kapcsolat ugyanaz maradt rassztól, nemtől és korosztálytól függetlenül – állítja a tanulmány.

A D-vitamin elnyomja a túlzott citokin felszabadulást, ami citokin vihart okozhat. A citokin vihar a COVID által okozott megbetegedés és halálozás gyakori oka.

A tápanyag hiánya megváltoztatja az immunrendszert, ami nagyobb valószínűséggel kap felső légúti fertőzéseket – mondta Holick.

A járvány idején a színes bőrű embereket nagyobb arányban érintette a koronavírus, nagyobb eséllyel kapták el és voltak súlyos szövődményeik, a Centers for Disease Control alapján.

Holick tanulmánya a színes bőrű emberek irányítószámát vizsgálta, és megállapította, hogy a túlnyomórészt fekete és hispán irányítószámú betegek D-vitamin szintje alacsonyabb volt, és nagyobb eséllyel kapták el a koronavírust is, mint a túlnyomórészt fehér, nem hispán irányítószámú betegek.

Az átlagos felnőttnek körülbelül 2000 egység D-vitaminra van szüksége naponta, mondta Holick. Azt is elmondta, hogy ő évtizedek óta napi 6000 egységet szed, és remek az egészségügyi állapota.

Számos más tanulmány mutatott rá a D-vitamin előnyeire az immunrendszer számára.

Az Országos Egészségügyi Intézetnél (National Institutes of Health) közzétett kutatások azt mutatták, hogy az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező emberek nagyobb előfordulással jelentetek be nemrégiben felső légúti fertőzést, mint az elegendő szinttel rendelkezők.

A British Medical Journal folyóiratban közzétett, több mint 11 000 résztvevővel végzett másik tanulmány szerint a D-vitamin szedése minden résztvevőnél csökkentette az akut légúti fertőzések kockázatát.

“A D-vitamin határozottan javítja az általános immunitást a fertőzések elleni küzdelemben” – mondta Holick.

Forrás: bostonherald.com/vitamin-d-can-help-reduce-coronavirus-risk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük