A GYERMEK MINDENEK FELETT ÁLLÓ ÉRDEKE AZ ISKOLÁBAN COVID-19 IDEJÉN IS …

EGY INTÉZMÉNYVEZETŐ ÖSSZEFOGLALÓJA:

Egy működő gyakorlatot kívánok bemutatni azoknak a köznevelési intézményekben dolgozó intézményvezetőknek és más pedagógusoknak, akik a gyermekek mindenek felett álló érdekét kívánják összeegyeztetni a járványügyi új jogszabályokkal. Először a járvány fogalmát és a járványügyi szabályokat tekintettem át. Ezt követően a munkatársak és szülők jelzései alapján utánanéztem mind a magyar, mind az angol nyelvű oldalakon a maszkviselés [1] és a testhőmérés kérdéskörének.

JÁRVÁNY

Akkor beszélünk országos járványról, ha egy héten belül 15 ezer, vagy annál több a fertőző megbetegedések száma. Hazánkban ennek töredékét sem éri el a vírusos megbetegedések száma, tehát a hazai jogszabályok alapján nincs járvány. A magyar járványügyi intézkedések nem a magyar jogszabályokon, hanem a WHO állásfoglalásán alapulnak. Ma azonban már ez sem mondható el. Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy a COVID nem veszélyesebb, mint az influenza! A WHO bejelentette, hogy maga a SARS-COV-2 vírus által bizonyos, igen ritka esetekben előidézett COVID-19 megbetegedés kevésbé veszélyes, mint az influenza. Gyermekek vonatkozásában a COVID-19 miatti elhalálozási ráta még extrémebb mértékben alacsony. Annak a valószínűsége, hogy egy gyermek COVID-19 következtében elhalálozzon, olyannyira alacsony valószínűséget jelent, hogy ehhez képest, mintegy húszszoros annak az esélye, hogy villámcsapás következtében veszítse el életét. [2]  Amennyiben a magyar intézkedések a WHO intézkedésein alapulnak, figyelembe kellene venni a WHO legutóbbi bejelentéseit is, de nem ez történik.

Tudom, hogy felsőbb vezetőként felelős vagyok a tanulók testi és mentális egészségéért és egyben egészen biztos vagyok, hogy semmiképpen sem akarok a gyerekeknek ártani, hanem azt akarom, hogy fejlődjenek, épüljenek minden téren. Ennek fényében hoztam meg az intézkedéseimet.

MASZK

A textilmaszk a vírusokkal szemben nem minősül védőeszköznek (ez a dobozán is elolvasható), hanem csupán egy ruhadarabnak. Friss kutatási adat, hogy a maszkviselés nemhogy csökkentené, hanem ellenkezőleg, fokozza a vírusos megbetegedések kialakulását.[3]

A járvánnyal kapcsolatban a szülők még ma is különféle nézeteket vallanak és nagyon eltérő forrásokból tájékozódnak. Van, aki maszkban érzi biztonságban a gyermekét és van, aki pont ellenkezőleg. Központi előírások is vannak. A szülői elvárásokat össze kell egyeztetni a központi rendeletekkel. A tanulók egészsége érdekében káros lehet az olyan intézményi gyakorlat, ahol a tanulók szinte egész nap viselik a maszkot. Kiderült, hogy a rendszeresen maszkot viselők teszik ki a Covid-19 megbetegedők közel kétharmadát, míg azok, akik ritkán viselnek maszkot, alig 4 százalékban betegszek meg.  [4]

Ezek szerint igaza volt márciusban az országos tisztifőorvosnak, az egészséges embereknek nincs szüksége maszkra, sőt kimondottan káros a maszk viselése. Meglepő módon ezt ismét megerősítette: „Arra az újságírói kérdésre, hogy a gyerekeknek viselni kell-e a maszkot az iskolákban, Müller Cecília elmondta: nem, mert nem elvárható, hogy a gyerekek helyesen használják a maszkot napi 6-8 órán keresztül. Hozzátette azonban, hogy a bevezetett szabályok érvényesek: távolságtartás, egy csoport, közösség egyben tartása.”[5]

Utánanéztem a jogszabályoknak is. Durva, de tényleg az intézményvezetőé a felelősség. Bármilyen betegsége lesz csak egyetlen tanulónak is az intézkedéseink következtében, nem lesz mentség az, hogy a vezető nem tudott róla, vagy, hogy utasításra cselekedett. Javaslom kedves vezetőtársak, hogy mindenki nézze meg alaposan a jogszabályokat! Sehol sincs leírva, hogy a tanulóknak maszkot kötelező viselnie, csak javasolja az EMMI Intézkedési terv (2.3-2.4).

Intézkedés: Eddig biztonsági okokból elrendeltem, hogy ahol nem lehet az előírt távolságot tartani, a folyosón és az aulában való áthaladáskor maszkot kellett hordani, de máshol a gyerekeknek nem volt kötelező.

Ezzel eleget tettem a hivatalos ajánlásnak, az aggódó szülők kérésének, de nem terheltem meg jelentősen a gyerekek szabad légzését. Nálunk bevált és a szülők is elfogadják ezeket az intézkedéseket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos új bejelentése, miszerint a gyerekeknek nem kell maszkot viselni az iskolában, felülíratja velem az eddigieket.

TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉS

Másik téma az október 1-től előírt rendszeres testhőmérséklet mérés.

A testhőmérők szeptember végén megérkeztek, de nem volt hozzá magyar nyelvű használati utasítás. Az egyik típus esetében csak kínai használati utasítás volt mellékelve, a másik típushoz egy angol, egy francia és egy spanyol használati utasítás. Ez utóbbi készülék dobozán egy rövid tájékoztató cédula magyarul, ami a hőmérő használatát testhőmérésre a homlokon javasolja. Persze nem zárja ki a többi testtájon végzett mérést sem.

Nálunk a szülők elfogadják a kötelező testhőmérséklet mérését, de nem értenek egyet azzal, hogy a mérést a homlokon, a homlok csakra és a harmadik szem, azaz a tobozmirigy területen végezzük el.

Szóbeli utasítást kaptam arra, hogy a gyerekek fején végezzük mégis a hőmérést. Ez lefordítva annyit jelent, az én kontómra akar valaki valamit végrehajtatni. Az egyetemi tanáraim nagyon belém vésték, hogy csak írásbeli utasítás jelent felelős utasítást. Azt is, ha törvénytelenséget, vagy ártalmas dolgot akarnak végre hajtatni, akkor azt ne tegyem meg. Megfelelő taktikával ezeket el kell kerülni.

Tekintettel arra, hogy orvosi, szakmai helyről nem erősítették meg, hogy a fejen végzett rendszeres hőmérés nem okoz károsodást a gyerekeknél, úgy döntöttem, azon a testtájon fogjuk végezni a hőmérést, ahol a szülő megengedi.

Intézkedés: Utasításba adtam, hogy a csuklón, vagy a nyak fül alatti területén végezzék a mérést a szülő, vagy a tanuló választása alapján.

Ezt minden iskola megteheti, mert egyetlen jogszabály sem rendelkezik a testhőmérés elvégzésének módjáról, tehát arról a saját felelősségére az intézményvezető dönt.

Bemásolom azt a hivatalos állásfoglalást, ami a testhőmérés módjáról az intézményvezetői kérdésre érkezett:

“Tisztelt Intézményvezető Asszony! A homlokon, halántékon vagy – amennyiben szabadon van – nyakon, esetleg csuklón történő testhőmérséklet mérésének akadálya nincs. A szülő vagy gyermek által hozott hőmérő használata (különösen hónaljban vagy egyéb, ruha által takart helyen) értelemszerűen nem engedélyezhető. Amennyiben a szülő nem engedélyezi gyermeke testhőjének szabályszerű ellenőrzését a hatályos jogszabályoknak, illetve az intézmény járványügyi házirendjében foglaltaknak is megfelelően, úgy nem léphet be az intézmény területére a gyermek, és távollétének igazolása a szülő felelőssége.”[6]

Tudomásom van arról, hogy más intézmények is ugyanúgy a csuklón végzett testhőmérés mellett döntöttek, mint én. Erre egy példa az Oros Cafe oldalán 2020. október 7-én megjelent írás Iskolai hőmérőzés – Tapasztalatok az Eötvösben c. cikk Bodánffy-Szőke Anett tollából: “– Kipróbáltuk homlokon, csuklón, nyakon és halántékon is a hőmérőzést, és mivel minden esetben ugyanazt az eredményt kaptuk, úgy döntöttünk, hogy mi iskolaszinten csuklón fogjuk mérni a gyerekek testhőmérsékletét – mesélte Korcsok Marianna, az intézmény igazgatója.”[7]

Összefoglalás

Az iskolák vezetői nagyon kényes helyzetben vannak. Vertikálisan nézve az intézményvezetőnek a legfontosabb kapcsolata a fenntartóval van. Az iskoláknak nincs autonómiájuk, a fenntartó indoklás nélkül mentheti fel, vagy nevezheti ki a vezetőt az intézmény élére, egyetlen szervezet véleményét sem kell megkérdeznie ezzel kapcsolatban. Ez a helyzet nagyon kiszolgáltatottá teszi az intézményvezetőket. Az iskola vezetője felel a rábízott gyermekek testi, lelki és mentális jólétéért. A Közoktatásvezető és Pedagógus Szakvizsga megszerzésekor megismertük a Gyermekek jogairól szóló egyezmény előírásait, a gyermekek mindenek felett álló érdekét, melyre határozatok és ítéletek meghozatalakor minden alkalommal hivatkozik a döntéshozó.  „3.§ (1) A gyermekekkel kapcsolatos valamennyi intézkedés – függetlenül attól, hogy azokat állami vagy magán szociális jóléti intézmények, bíróságok, közigazgatási hatóságok vagy jogalkotó szervek végzik – a gyermek mindenek felett álló érdekét kell elsődlegesen figyelembe venni.” [8]

Intézményvezetőként tudom, mit jelent folyamatos jogszabályi és más külső változások között irányítani egy komplex iskolaközösséget, a tanulók, a pedagógusok, a segítő dolgozók és a szülők közösségét. Horizontálisan intézményeink ezer szállal kötődnek egymáshoz, és más külső szervezetekhez és intézményekhez is.

Bízom benne, hogy intézményi jó-gyakorlatom, mely egyensúlyt talált az új járványügyi rendeletek és a gyermeki jogok között, segít más iskoláknak, más vezetőknek is tisztábban látni és cselekedni ebben a rendkívüli időszakban.

Az őszi szünetre pedig egy igazgató kolléga, Kökéndy Ákos sajátos humorral fűszerezett írását ajánlom.

„A tanév elején a mentális egészség megőrzéséről beszéltünk a tanárok között – egyre inkább az látszik, hogy ennél fontosabb dolgunk nem lesz az idén. Én is borzasztóan nehezen viselem azt a nyomást, ami az egyébként sem egyszerű tanári feladatok mellé még odapréselődött. Lakik bennem egy összevont szemöldökű házmester és egy mókarobot társbérletben. Amikor az egyik már kiélte magát, jön a másik. A hét közben felépült szorongásaimat humorba csomagolva próbálom péntekenként megosztani a diákok szüleivel. … Én röhögni kezdek magamon, amikor azt érzem, hogy kezd szürreálissá válni az életem. Együtt nevetek a szülővel, amikor azt meséli, hogy „képzeld, Ákos, úgy rágcsáljuk a fokhagymát, mint a kockacukrot, de semmit nem érzünk”, röhögök magamon, amikor a tanáriban a maszkomon keresztül próbálom kortyolni a kávémat. Próbálom a saját lelkem görbe tükrében meglátni, hogy mennyire komikusak vagyunk hőmérőzés alatt, közben finoman terelgetni a körülöttem lévőket, hogy próbáljuk meg valahogy kibírni ezt a helyzetet törés nélkül.

Tartanunk kell a szemkontaktust, miközben az egyik szemünk sír, a másik nevet, ahogy állunk itt, derékig a poloskás málnásban.” [9]

2020. október 22.

Sz. M.


[1] Forrás: Dr. Tamasi József: A WHO újraszámolt (2020.10. 11.) https://orvosokatisztanlatasert.hu/a-who-ujraszamolt/

[2] Forrás: Global Report 2019-nCoV novel coronavirus (2020. 09.) https://online.anyflip.com/inblw/ufbs/mobile/index.html?fbclid=IwAR10YUlwHYcss1mbQzMAOo9sgz7VBkVCDrXVGXBJV79KIbsBrwrYU3_BgR4

[3] Forrás: Dr. Tamasi József: A maszkviselés fokozza a vírusos megbetegedések kialakulását (2020. 10. 13.) https://orvosokatisztanlatasert.hu/a-maszkviseles-fokozza-a-virusos-megbetegedesek-kialakulasat/

[4] Forrás: Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR / September 11, 2020 / Vol. 69 / No. 36) https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/pdfs/mm6936a5-H.pdf?fbclid=IwAR07Xn_b2E2mjU1EmeGV6iVRgZBdfINZNGJrhl4KvIhWUOzERvJP_Fx9Gpk

[5] Forrás: Müller Cecília: Nem kell maszk az iskolákban (Index 2020. 10. 19.) https://index.hu/belfold/2020/10/19/koronavirus_operativ_torzs_sajtotajekoztato_muller_cecilia/

[6] Forrás: https://www.facebook.com/apaszivegyesulet

[7] Forrás: Bodánffy-Szőke Anett: Iskolai hőmérőzés – Tapasztalatok az Eötvösben (Oros Cafe 2020. október 7.) https://oroscafe.hu/2020/10/07/iskolai-homerozes-lazmero-eotvos-katolikus-iskola-oroshaza-oroshazi-hirek-koronavirus/

[8] 1991. évi LXIV. törvény https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99100064.tv

[9] Kökéndy Ákos: „Lakik bennem egy összevont szemöldökű házmester és egy mókarobot” – iskolaigazgató szemmel ez a fura, kemény időszak (WMN LIFE 2020. 10. 20.) https://wmn.hu/wmn-life/53778-lakik-bennem-egy-osszevont-szemoldoku-hazmester-es-egy-mokarobot–iskolaigazgato-szemmel-ez-a-fura-kokemeny-idoszak?fbclid=IwAR0Bl4zn0e9MVFbrRYVUxZBdUVfNdnYAXlciudTNFe3riIc8nJXiS6rXXWw

3 thoughts on “A GYERMEK MINDENEK FELETT ÁLLÓ ÉRDEKE AZ ISKOLÁBAN COVID-19 IDEJÉN IS …

 1. Kedves Tamási doktor!

  Először is hàlàmat szeretném kifejezni, hogy a józan észt és az igazi tudományt képviselik. Köszönjük a rengeteg munkájukat, amit beleölnek a korona átverés elleni harcba, és azt is, hogy Önök fel is vállalják ezt.

  Az iskolánkban ( ahová a 9 eves gyermekem jár ) hétfőn kötelezővé tették a maszkot órán is. Azóta küzdök ez ellen, de reménytelennek látom a helyzetet. Akinek tudtam irtam, sok levelemre még nem is válaszoltak… köztük Müller Cecilia sem.

  Az igazgató nem hajlandó visszavonni ezt a teljesen értelmetlen, de annál veszélyesebb szabályt.

  Nagyon elkeserìt ez a helyzet. Nem tudom mi tévő legyek. Már éjjel is ezen jár az agyam, megkeseritve az alvást.

  Tudnának nekem segíteni esetleg valami tanáccsal?

  A kérvényt természetesen már elküldtem az iskolának is, illetve az iskola fenntartójànak is.

  Előre is nagyon köszönöm!

  Köszönettel:

  Márkus Csaba

  1. Kedves Csaba! Valami könnyű géz anyagból csináljon neki maszkot. Azt senki nem szabályozta, hogy miből kell legyen. Keressék meg azokat a szülőket, akik hasnlóan gondolkodnak. Sok fejből több dolog jön ki és jó összefogni.
   üdv Tamasi dr.

 2. Kedves Tamási doktor!

  Köszönöm szépen a gyors választ. A szülők, illetve a magyarság többsége többnyire nagy csalódás nekem. Nézzük csak meg mennyien voltunk 09.11. tüntetésen. Nézzük csak meg, hogy hányan írták alá a maszk ellenes petíciót. Elkeserítő. Feszbuk fighterekkel nem lehet sokra menni.

  Úgy néz ki a végletekig tűr ez a nép. Pedig már nincs sokkal lejjebb.

  Most egy alternatív ötlettel álltam elő. Meg még pár ébresztő levélllel az igazgatónak, és az iskola fenntartónak ( és még pár levél ment egyéb helyekre ). Csinaltassunk plexit a tanári asztal elé, ha ennyire rettegnek egy tùlspirazott vírustól.

  Illetve beszereztem egy komoly kerékpáros maszkot, igaz szelepes, amit már kezdenek támadni….de nem érdekel.

  Mindenesetre a géz ötletet köszönöm. A szülőkről még annyi, hogy a maszkról szóló levelet 5 en olvasták el hétfő óta. A kesztyűt pedig csak mi vettük föl a felesegemmel. Mondjuk mi már korábban is. Mielőtt az osztályban bevezettek volna.

  Még egyszer köszönöm, és minden jót kìvanok!

  Üdvözlettel:

  Márkus Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük