Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért

Reagálás a MOK elnökének Kásler Miklóshoz és Pintér Sándorhoz írt nyilvános levelére

A MOK elnöksége elszaladt az óvóbácsihoz

Furcsa viselkedés számunkra, hogy tisztességes kamarai tagokként, orvosként szervezett szakmai rendezvényünkre tisztelettudóan meghívjuk a MOK elnökét, azt ő visszautasítja, viszont kvázi egy feljelentést ír a belügyminiszternek és az emberi erőforrás miniszternek orvosokról, akiknek véleményét képtelen házon belül egyeztetni. Kicsit kezdem magam úgy érezni, mintha a középkorban élnénk, amikor a laposföldhívő hatalommal szemben szót emelőket nem hogy nem hallgatják meg, hanem máglyára küldik. Valahogyan így működhetett az inkvizíció is.

A MOET (Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért) képviseletében alább egy nyilatkozatot teszünk:

Visszautasítjuk és a közvélemény manipulációjának tartjuk, hogy a MOK elnöksége bennünket vírustagadóknak, oltástagadóknak és maszkelleneseknek nevez! A SARS CoV 2 vírus létező vírus, koronavírusok közé tartozik és mint ilyen az orvosi irodalom évtizedek óta ír róla. Miért is tagadnánk annak létezését. Hogy mennyire veszélyes, hogy milyen károkat képes okozni, na arról kellene szakmai vitákat folytatni, ami eddig nem történhetett meg. A védőoltásokat is indokoltnak tartjuk bizonyos nagy veszélyt jelentő fertőző betegségek és bizonyos veszélyeztett embercsoportok esetén. Nem vagyunk oltásellenesek sem. Ami tiltakozást vált ki az emberekben az az oltás erőszakolásának, elkapkodott elrendelésének és tisztázatlan sietettetett előállításának híre. Ennek is lehet azonban tudományos oka, háttere és erről érdemes egy szakmai rendezvényen beszélni. A maszk pedig jó szolgálatot tehet minden olyan esetben, amikor valós fertőzésveszélyt lehet vele megelőzni. Minden más részlet szakmai érveket, tudományos tényeket igényelne a maszk használatával kapcsolatban, ezeknek igencsak híján vagyunk. Akik a maszkok használatát ráerőltetik a társadalomra nem járványos időszakban, erősen ajánlják gyerekeinkre iskolába járáskor, súlyos idős betegekre a légzésüket korlátozva, na elsősorban azoknak kellene tudományos igazolásokkal előállni és nem azokat megbélyegezni maszkellenességgel, akik ezeket a tudományos tényeket hiányolják. A kamara vezetését nem azért választotta a tagság, hogy politizáljon, hogy manipuláljon, hogy a tudományos érvek nélkül boszorkányüldözést folytasson a saját tagjai ellen, megalapozottság nélkül megbélyegezze a saját tagjait, inkvizítorok szerepében tetszelegjen a megtévesztett, megfélemlített lakosság és orvosok szimpátiáját keresve.

Rendezvényünk (2020. augusztus 21.) nyitott minden hivatalos és más, nem a hivatalos forrásból származó szakmai megfontolás megvitatására. Amit tettünk, hogy jogszerűen, szakmai elvekhez hűen, rendkívüli idő alatt és rendkívüli erőfeszítések árán létrehoztunk egy fórumot, ahol bárki megnyilvánulhat mindkét oldalról. A hivatalos elvek vallói év eleje óta több százezer cikkben, videoban, riportban tudathatták filozófiájukat, meglátásaikat a nagyközönséggel miközben egyetlen ellenvéleményt sem engedtek megnyilvánulni. Senki nem vádolhat bennünket azzal, hogy itt van ez a szegény hivatalos álláspont, amely nem kap kellő teret a mi rendezvényünkön, hiszen a csapból is a hivatalos álláspont folyik. Fényévekkel elmaradt az alternatív álláspont, a kritika, az egészséges vita bemutatása. Ennek ellenére készek vagyunk bármilyen jószándékú vitapartnert beengedni a rendezvényre, hogy konstruktív beszélgetés kialakuljon. A MOK elnöksége az ilyen vitára, az ilyen rendezvények megrendezésére úgy látszik képtelen, akik pedig ezt a lehetőséget megteremtik, azok ellen külső segítséget keres.

Várjuk tehát azon egészséges vitára képes, nem gyűlölködni és népet ámítani, pánikot gerjeszteni akaró felelős orvosok vagy orvospolitikusok jelentkezését az orovosokatisztanlatasert@gmail.com email címen, akik a rendezvényen valódi egyeztetést szeretnének előmozdítani. Mivel mind Kásler miniszter úrnak, Merkely Béla professzor úrnak, mind pedig Kincses Gyula MOK elnöknek a meghívásunkat elküldtük, ezért az ő döntésük, az ő felelősségük, hogy részt vesznek-e, delegálnak-e, vagy inkább a MOK elnök stratégiáját követve erőszakkal, alantas módon, hátbatámadva szeretnének fellépni velünk szemben az értelmes párbeszéd helyett. Méltatlan, hogy ma Magyarországon ilyen témában nyilvánosan kell üzengetni.

Közösségünk hitvallása, hogy minden jogszabályt és rendelkezést be kell tartania mindenkinek, de szakemberekként jogot formálunk arra, hogy véleményünket a döntéshozók, a szakma és a nagyközönség felé hallassuk, mert semmi de semmi nem tiltja azt. Meggyőződésünk, hogy a magyar nép sokkal jobb egészségben maradhat, ha a mi véleményünk egy közös szakmai platformon megvitatásra kerül, mielőtt meggondolatlan, vagy épp számító érdekek mentén újabb intézkedéseket hoznak.

Arról, hogy épp ki és mivel sodorja veszélybe az országot, a népet, az feltétlenül egy szakmai konferencia témája lehetne.

Ha Önök szakmai megalapozottság nélkül intézkedéseket hoznak, mondván úgy gondolják, hogy így teszik legjobbat a súlyos járvány megelőzésére, akkor előbb tisztázzák a szakmával, hogy valóban súlyos, hogy valóban járvány, hogy valóban a legjobb eszközöket választják a megelőzésre. Ez a hisztéria telve van indokolatlan pánikkeltéssel, a lakosság nagy része fél, az orvosok nagy része fél és ő maga sem lát tisztán. A konferencia egy lehetőség, amely esetén ha Önök azt ellehetetleníteni szeretnék, akkor az magáért beszél.

Azért lettünk orvosok, hogy az emberek javát szolgáljuk, az embereket gyógyítsuk. Alázatosan kérem Önöket, hogy fordítsák az eseményeket a helyes, a “win-win”, a “hallgattassék meg a másik fél is” irányába. Mi semmilyen veszélyt nem jelentünk a jószándék és a józan ész számára! A döntés az Önöké, hogy milyen imázzsal jönnek ki ebből a helyzetből.

Dr.Tamasi József a konferencia szervező bizottságának vezetője