Orvosok és Egészségügyi Dolgozók a Tisztánlátásért

Német időszakos gyógyszerbiztonsági jelentés

Dr. Brigitte Röhrig orvosi jogra szakosodott német ügyvéd 2023. február 26-i posztja: https://t.me/RA_Roehrig/4733

A “Periodic Safety Update Report” (PSUR, időszakos gyógyszerbiztonsági jelentés) a gyógyszerbiztonsági felügyelet alapvető dokumentuma egy gyógyszer forgalomba hozatalát követően. A forgalomba hozatali engedély jogosultjainak számos forrásból (klinikai vizsgálatok, megfigyeléses vizsgálatok, egyedi esetleírások, mellékhatásjelentések, szakirodalmi kutatások stb.) össze kell gyűjteniük a gyógyszer mellékhatásaira vonatkozó információkat és be kell nyújtaniuk az engedélyező hatósághoz.
Egy gyógyszer első forgalomba hozatalát követően az első két éven belül a PSUR-t 6 hónapos időközönként kell benyújtani.

A Comirnaty (Biontech kovid-géninjekció) 1. jelentése itt tekinthető meg: https://tkp.at/wp-content/uploads/2023/01/1.PSUR_orginial.pdf
A jelentése 2021. augusztus 19-én keltezett és a 2020. december 19.- 2021. június 18. közötti időszakot foglalja magába.

Sonia Elijah itt hozta nyilvánosságra a jelentés kiértékelését: https://soniaelijah.substack.com/p/eu-safety-report-on-pfizer-biontech,
illetve itt számol be róla élőszóban: https://www.youtube.com/watch?v=BPHJ0rw0gdU (angolul)

A következő lényeges adatok származnak a jelentésből:

A “Periodic Safety Update Report” (PSUR) világosan mutatja, hogy ezeknek az adatoknak az ismerete mennyire fontos az orvosok számára a napi gyakorlatban.

Itt a jelentésben felsorolt sorozatok száma, melyekhez legalább 2.000 mellékhatás-eset kapcsolódik:


Biró Éva