Az ombudsman vizsgálata az életkorhoz kötött kötelező védőoltások megtagadásáról

Obudsman állásfoglalása

Forrás : https://www.ajbh.hu/-/az-ombudsman-vizsgalata-az-eletkorhoz-kotott-kotelezo-vedooltasok megtagadásáról

Az ombudsman szerint alapjogi szempontból aggályos, hogy az óvodák elutasítják az olyan gyermekek felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat. A védőoltások beadását az egészségügyi államigazgatási szerv elrendelheti ugyan, de jellemzően csupán pénzbírságot szab ki, ha a gyermek törvényes képviselője nem enged a hatósági felszólításnak. Székely László alapjogi biztos átfogó vizsgálatban elemezte a kötelező védőoltások megtagadásával kapcsolatos gyakorlatot, szabályokat, jelentésében pedig kezdeményezéseivel az érintett intézmények széles körét szólította meg.   


Az ombudsman megállapította, hogy a hatályos jogszabályok egyértelműen meghatározzák az óvodai beiratkozáshoz benyújtandó dokumentumok körét. Olyan rendelkezés nincs, amely a védőoltások beadásáról szóló – „a gyermek közösségbe felvehető” tartalmú – orvosi igazolások bemutatását követelné meg. Ilyen dokumentumot tehát a belső szabályzatukban az óvodák se igényelhetnek a szülőktől. Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy az alapjogilag aggályos óvodai gyakorlat Országos Epidemiológiai Központ egy korábbi módszertani levelében foglaltak helytelen alkalmazásán alapult. Ez ugyanis „előírta”, hogy gyermekközösségbe, alsó és középfokú oktatási intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel. A biztos leszögezte, hogy a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg.

A biztos a jelentésében foglalt problémák orvoslása érdekében több ajánlást is megfogalmazott a szaktárcák, az országos tiszti főorvos és a panaszügyben érintett önkormányzat számára. Az ombudsman a többi között kezdeményezte, hogy az elmaradt védőoltások beadásának kikényszerítésekor (?) legyenek tekintettel az arányosság követelményére, javasolta a fokozódó oltásellenesség hazai körülményeinek alapos feltárását, a módszertani levelek és a jogszabályban foglaltak összhangjának megteremtését, illetve az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását.


4 thoughts on “Az ombudsman vizsgálata az életkorhoz kötött kötelező védőoltások megtagadásáról

 1. Rákattintottam a linkre, és azt írta ki a honlap: “Az igényelt erőforrás nem található”
  Na ugyan mi történhetett???

 2. A fentiek egy jogállamban érvényesíthetők lennének.

  Magyarország nem jogállam, ráadásul ha minden igaz ( sajnos nagyon úgy néz ki !? ), akkor ténylegesen nem is létezik, csak virtuálisan és ameddig akarják, a tudjuk, hogy kik !

 3. Amig a másik oldalon olyan erkölcstelen hazúg orvosok vannak, akik kiszolgálják ezt a korrupt rendszert, akkor itt nagy baj van.

  Forrás:
  Dr. Novák Hunor Dr. Kulcsár Andrea
  Védőoltások: ezektől félnek leginkább a szülők és orvosok
  https://www.novakhunor.hu/vedooltasok/vedooltasok-ezektol-felnek-leginkabb-a-szulok-es-orvosok/

  A női orvos és a másik is összevissza hamdabandázik.

  Amikor a nő ilyent mond:
  Még mindig sokan elhiszik azt a rengetegszer megcáfolt butaságot, hogy a védőoltás autizmust okoz. Ez nem igaz.

  Attól megnyugszik a kedves szülő ?

  Mert az előtte ülő nő fehér köpenyt visel és a nyakában a tüdő meghallgató lefeg, amit a legtöbb fiatal orvos nem is tud használni.
  Ezek a kellékek olyan státusz szimbolumok a fiatal orvosok számára.

  Dr. Novák Hunor, a Kroko is előszeretettel viseli ezeket a kellékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük